Motorok, bulik, stunt, cross, quad, túrák.Fogadj örökbe egy Simsont
Simson Túra
Támogatások
Programok
Kapcsolat
Rólunk
Látnivalók a környéken
Fotók
Videók
Linkek
Fórum
Galéria
WebáruházAz ország talán legbiztonságosabb települése. 3000 lakosra 150 rendőr jut. A magyar-horvát határátkelő miatt, egy 150 fős határőrlaktanya van a falu központjában, így igazán biztonságba érezhetjük magunkat!

Nem fogják ellopni a motorod, sem a motyóidat. Nyugodtan ott hagyhatod a bukót a tükrön, és a tanktáskát sem kell levenni, Viszont ne nagyon lógasd az első kereket, mert sosem lehet tudni, mikor látják meg a mutatványt!

Magyarország hivatalosan legdélebbi pontja Beremend. Egy nem túl gondozott kopjafaszerű emlékmű jelzi ezt a pontot, ami egy tehénlegelő szélén található. Nem túl romantikus, de érdemes megnézni ezt a leget is, csak azért, hogy elmondhassuk, hogy „ezt is láttuk”.

Ha nem lenne a határátkelő, és nem lenne egy baromi, giga, hatalmas cementgyár, Beremend zsákfalu lenne, és tizedannyi ember járna ide, mint most.

DDC Kft. Azaz Duna-Dráva Cement Kft. Beton, beton és beton mindenütt. Még a régi szoci korszakban, 1968-ban építették az új gyárat, ami bár milyen hihetetlen a régi gyár helyett kezdett üzemelni. Egy ideig még mind a kettő működött, aztán a régit ledózerolták és ma már csak a régi irodaépület áll, amiből valószínűleg Helytörténeti Múzeum lesz.

Az irodaépület parkjában van egy szoborpark, amit mindenki ingyenesen látogathat, mivel nincs bekerítve, és senki nem őrzi. Ki a fene vinné el a több tonnás kőtömböket. A remekművekről szívesen írnék, de az általam odavitt látogatók egyikével sem tudtunk megegyezni, hogy mit is ábrázolnak a kompozíciók. Itt igazán szárnyalhat a képzelet.

            A cementgyárat egy 12 méter széles betonút köti össze a kő, és agyag bányával, ami a cementgyártás alapanyaga. Még nem tudjuk hogyan, de itt gyorsulási versenyt kell rendezni!

A közúti forgalomtól teljesen elzárt út, amit 40 éve építettek a lengyel-magyar melósok és 50 tonnás teherautók használják naponta, de meg sem kottyan neki. „Mert ez még anyagból van” a „régi öregek még tudtak utat építeni”. Én nem, de a barátom már beszélt egy olyan emberrel, aki már állt egy olyan ember mellett, aki már stuntolt ezen az úton, és valahogy fotók és videók is készültek. Az út széles, egyenes, fogós, érdemes megnézni.

A bánya hasonló az Osztrák Erzberghez, csak ide soha, senkit nem engednek be. Persze itt is beszéltem már olyan emberrel, aki már látott egy olyan embert……. Giga nagy monstrum. Rendesen őzek, szarvasok, rókák élnek benne. Néha quadosok, crossosok, amíg tökön nem rúgják őket az őrök. Még vannak fotók, hogy mekkora is volt ez a hegy valamikor, és megdöbbentő, hogy mi maradt belőle. Egy hatalmas lyuk! Nincs hegyünk! A rekultivációban bízunk, és abba, hogy az az önkormányzat, amelyik majd visszakapja a területet, valamilyen értelmes emberek által használható létesítményt hoz létre, és nem birkalegelő lesz belőle. Én egy brutális katlant látok, ahol triál, cross, és enduró világbajnokságot rendeznek úgy, hogy a pálya egész területét be lehet látni! Ez csak az én mozim, de remélem nem egy gigantikus nyugdíjas otthon lesz, tele rengeteg játékkal az öregeknek.

            A bánya területén található Dél-Magyarország legszebb barlangja. Cseppkövek, barlangtó 24 fokos tükör tiszta karszt vízzel, csak sajnos nem látogatható, és amíg a bányászat folyik nem is lesz látogatható. Ismerek egy embert, aki megpróbált lejutni felszerelés nélkül, de pár méter múlva inába szállt a bátorsága és visszafordult.

             A csonkahegy déli oldalán található a Megbékélés kápolna. A 90-es években lezajlott szerb-horvát háború véget érésének emlékére lett felállítva, és kissé elhanyagolva de gyönyörű környezetben áll a látogatók rendelkezésére. A kápolna alsó szintjén videó vetítést lehet megnézni a barlangról, amit profi barlangászok és búvárok készítettek valamelyik Chanel részére. Valamint állandó cseppkő kiállítás van, és próbáljuk visszaszerezni az itt talált mamutcsontokat is. Nyitást előre kell egyeztetni!

            A beremendi hegy legfontosabb tulajdonsága, az itt élő borászok vendégszeretete. Kedves motoros barátom, ha sorsod ide sodor, add le a slusszkulcsod, és kóstold meg az isteni nedűt, mert amellett, hogy szívesen beléd tukmálják, azt a mennyiséget, ami egy szakasznak is elég lenne, megkínálnak étellel, és még zene is kerekedhet. A jó hangulat és a jó bor garantált. A Beremendi hegy maradványát, és a Kápolnát akár túra, vagy sport motorral is körbemotorozhatod, ha nem sajnálod, hogy poros lesz a paripa. Endúróval szabályosan kötelező menni egy kört a hegy körül.

            A kápolnától bejövő út végén fekszik Beremend egyik büszkesége a tükörtiszta karsztvízü strand. Nagyon kellemes 24 fokos víz, kultúrált környezet, tisztaság, és nyugalom jellemzi. A község szinte valamennyi, rendezvénye itt zajlik, hiszen ennél jobb helyszínt keresve sem találnánk. Kulturált, tiszta vizesblokkok, öltözők, gyermek medence, büfék, parkosítás.

            A strand bejáratával szemben található a Mendeleház. Itt időszaki kiállítások láthatók a község és a környező települések kézműveseinek, és művészeinek munkáiból.

            A strand déli oldalának folytatása a lovas pálya, ahol évente több alaklommal is összejönnek az ország lovasai, hajtói és összemérik tudásukat. A vadászhajtás különösen izgalmas. Ilyenkor az akadályok szélesebbek, teljes erővel, és maximális gyorsasággal vágtatnak a paripák a hintókkal, és versenykocsikkal. Egész napos szórakozási lehetőség kicsiknek és nagyoknak.

            A faluban megtekinthető egy szépen karbantartott, korabeli szerszámokkal, és felszerelésekkel, még üzembe helyezhető állapotban lévő kovácsműhely. A főutcán taláható kovácsműhely előzetes időpont egyeztetés után szokott kinyitni, de ha szerencsétek van, és otthon van a gazda, akkor ki szokta nyitni egyeztetés nélkül is a műhelyt.

            Büszkén állíthatom, hogy városokat megszégyenítő sportcentruma van Beremnednek. Két nagy füves pálya lelátókkal, futópálya, kézilabdapálya, műfüves kispálya, egy dupla betonos teniszpálya, és mindezek kiszolgáló egységei. Természetesen a létesítmény nem minden szolgáltatását veheti igénybe a nagyközönség, de egy része ingyen, vagy jelképes összegért használható.

            A községben két lehetőség is van, hogy a kulináris élvezeteknek hódoljunk. Velence Pizzéria és étterem, valamint a Zokogó Majom étterem. Bár melyik helyet is választod, nem fogsz mellé nyúlni. Az egyik inkább pizzák, és frissensültekre van specializálódva, még a másik a háziasabb pörköltek és frissensülteket részesíti előnybe.

            A fáradt vándor ki átutazta a fél országot, a Hotel Beremend Rose-ban pihenheted ki magad. Tiszta, egyszerű, helyes, és olcsó szálláslehetőség bárki számára. Egy igazán jó bázis a környék bebarangolásához.

            Mind ezek a lehetőségek csak töredékei azon élményeknek, melyeket az ország legdélebbi része nyújtani tud, ezért minden, idelátogatónak szeretnénk segítséget nyújtani a környék felfedezésében. Beremenden már évek óta működik egy motoros baráti társaság, amely, ismeri, szereti, és védi környezetét. Úgy gondoltuk, hogy ha tudunk, segítünk az ideérkező vendégeknek, és bár nem vagyunk profi idegenvezetők, de a helyismeretünk, és a környezetünk iránti elfogultságunk pótolja a szakmai hiányosságunkat, és szívesen bemutatjuk környezetünket. Mivel a csapat motorosokból áll, így motoros túrákat szoktunk és tudunk szervezni, de nagyon szívesen segítünk autós, biciklis, vagy akár gyalogos látogatóinknak is.

 

Ajánlott Túrák:

            Villány: Ha Beremendet tekintjük a kiindulási pontnak, akkor keltre indulva elérjük a Villányi borvidéket. Bor, pincék, barangolás a hegyen, szoborpark. Nem kell bemutatnom Villányt és annak lehetőségeit? Figyelmeztetlek, hogy ne motorral látogasd meg a pincéket, mert úgy sem bírod ki, hogy ne igyál meg egy pohár vörösbort, és már is a rendőrök céltáblája lettél. Vegyél ki egy kis szobát a rengeteg panzió egyikében és szánj rá egy napot a pincelátogatásra, majd még egyet a másnapi pihenésre! Villány és Nagyharsány között található a szoborpark, a Szársomlyó hegy oldalában egy régi bánya területén. A helyszín fantasztikus, tehát mindenkinek ajánlható, aki szeret nézelődni és van fantáziája a művekhez. Innen lehetett valamikor megmászni a hegyet, de sajnos a környezetvédők nem engedik, hogy lábak tapossák a köveket, ellenben a hegy másik oldalát szépen bányásszák. Nem lehet, hogy az, több kárt okoz, kedves zöldek? Ha még is felmennétek hatalmas élményben lenne részetek. Amikor még látogatható volt a hegy, egy órás kemény gyaloglással lehetett a csúcsra feljutni. Az autók odafentről makett méretűek, a gyalogosok és a biciklisek nem is látszanak. Meglepő, hogy milyen közel van a Horvátországi Pélmonostor, ugyan is tiszta időben szépen lehet látni a környező településeket. Ha már Nagyharsányban járunk, felhívnám a krossmotorosok figyelmét, hogy egy nagyon szép és nem túl nehéz krosspálya van a községben, amit igen baráti áron szoktak használatba adni. A pálya mellet lehet főzőcskézni, sütögetni és persze élvezni a motorosok eséseit.

 

            Siklós: Ha nyugatra indulunk az ország legdélebbi pontjától akkor Siklós, és környéke kerül utunkba, ami szintén kellemes időtöltést garantál a motoros és nem motoros látogatóknak. Siklós kihagyhatatlan látványossága a Magyarország legjobb karban lévő vára, a Tenkes kapitánya című filmből jól ismert Siklósi vár. Kötelező megnézni! Fantasztikus állapotban vannak a bástyák és az épület. Valamint időszaki kiállítások is látogathatók a különböző emeleteken. Érdemes egy fagyi mellett megnézni a zenélő szökőkutat, és egy lightos sétát tenni a mediterrán kis városban. Siklóshoz tartozik közigazgatásilag Máriagyűd ahol egy gyönyörű környezetben lévő, a Tenkes hegy lábánál álló, hatalmas fák árnyékától védett templom taláható. Igazi pihenés ide fellátogatni és leülni egy hűvös árnyékot adó fa alá, és elgondolkodni az élet nagy dolgairól. Mi rendszeresen járunk ide, nem tudni miért, de teljesen megnyugtatja az embert az a nyugalom, ami itt található. Siklós szomszédságában található Harkány. Ez a városka szinte csak a túrizmusból tartja el magát. Termál strand, éttermek, pizzériák, fagyizók, és természetesen üzletek tömege várja az idelátogatókat, és biztosítja a pörgős éjszakai életet, és a szórakozást. Rengeteg fesztivál és koncert várja minden nyáron a vendégeket.

 

            Pécs: Beremendtől északra fekszik a Mecsek hegység. Képzelj el egy száz kilométeres GP. Pályát, ami az erdőben tavak között kanyarog. Végig mennél rajta? Nyugodj meg, mi sem hagyjuk ki. Amikor csak tehetjük, kiélvezzük a klasszikus motorozást, és minden szabadidőnket a Mecsek falvaiban, tavainál, erdőiben töltjük. Fantasztikus élmény maga az út, melyen megközelítjük a célunkat, de ha már ott vagy, akkor igazi pihentető élménnyé alakul az egész túra. A Mecsekről nem írok többet, és nem azért mert elfogyott az információ hanem, mert könyvek és internetes oldalak százai segítenek abban, hogy megismerd Magyarország egyik legszebb hegységét. Ha mégis úgy döntesz, hogy nem csak a fotelből ismered meg ezt a gyönyörű hegységet, akkor szívesen nyújtunk segítséget a túrád megszervezésébe akár túravezető biztosításával is.

Pécs motoros szemmel a Mecseknél kezdődik, de nem ott ér véget, hiszen a belváros szintén elvarázsolja az ide érkező látogatót. A sétatér szinte állandó rendezvényekkel. Széchenyi tér a Dzsámival, Király utca a pécsi Váci utca, gyönyörűen felújított színház, kiállítások, kávézók, fagyizók, uszodák, strandok. Több napos sétálást tervezhetsz, ha mindezt szeretnéd megnézni.

 

            Kán: Ezt a kis Baranyai falut azért emelném ki, mert a neve kötelezi. Lehet, hogy nem ezt a Kánt ismerik a világsztár színészek, de ez a miénk. „Lehet, hogy kicsi, lehet, hogy savanyú, de Magyar és a miénk” A Mecsek hegység nyugati oldalán Pécstől 20 kilométerre fekszik hegyek és erdők mélyén. Megközelíteni egy ideig betonúton lehet majd átvált murvára, de ne riasszon el senkit, mert nagyon jól járható akár sportmotorral is. Magyarország talán legkisebb települése. Csak pár ház van a faluban és szinte csak nyáron lakják, de ennek ellenére egy varázslatos meseszépen felújított házakkal büszkélkedő, kis településről beszélünk. Nekem időutazásos élményem van, bármikor ellátogatunk oda, mert megáll az idő, és olyan érzése lesz az embernek, hogy visszacsöppent a hatvanas évekbe, amikor még nem az időhiány szabályozta az emberek viselkedését. A helyi szalmacsárda felkeresését feltétlen ajánlanám, mert árai és vendégszeretete leírhatatlanul kellemes élmény.

 

            Szigetvár: Beremendtől észak-keletre fekvő kisváros fő látványossága a Szigetvári Vár melyet Zrínyi Miklós törökverő hadvezér idejéből ismerhetünk. A várat nagyon szépen felújították és rengeteg időszaki kiállítás is látogatható termeiben. A város 2008-ban teljesen felújította és kibővítette a régi, nem túl szép strandját, és létrehozott egy vízi élményparkot, melyet rengetegen látogatnak, termálvize és látványfürdője miatt. A várost északi irányba Kaposvár felé elhagyva balra a város határába található egy emlékmű a 150 éves török uralomra emlékezve. Érdekes hely szépen gondozzák. Egy megállást megér.

 

            Pécsvárad: A város leglátogatottabb látványossága a Vár és a Leányvásár. A vár, mint minden vár érdekes és látványos. Kiállítások és rendezvények töltik meg élettel az udvarát. Ha szeretnétek meglátogatni, érdemes előtte érdeklődni, hogy milyen programok lesznek, mert bele lehet nyúlni egy jó kis koncertbe, de folklór műsor sem kizárt.

 

            Mohács: Egy mediterrán jellegű kisváros, hangulatos főtérrel és szépen gondozott Dunaparttal. A macskaköves főtér kedvelt találkozóhelye a helyi vagányoknak. Nem ritkák az erőcsúsztatások, kézifékes forgások, és egyéb pompás attrakciók. Mohácstól délre indulva a Horvát határ felé, a főútról Sátorhely felé lefordulva, balra meglátod a Mohácsi nem túl dicső ütközet emlékparkját. Szépen rendbetartott emlékhely, amit kár lenne kihagyni, hiszen az egyik legnagyobb vereségünket szenvedtük el itt a történelmünk során. Innen vissza Mohácsra, Kölkeden keresztül és már a Dunaparton is találod magad. A Dunaparti nézelődés valahogy megnyugtatja az embert. Csak ülsz és bámulod a vizet, a lassan felfelé döcögő hajókat, a néha elsöprő motorcsónakokat és arra gondolsz, ha elnyaltad a fagyit, felülsz a motorodra és szép lassan, élvezve a langyos szelet, elindulsz vissza Beremendre, hogy még idejében csobbanj egyet a strandon, a vacsora előtt.

 

            Batina:  Ha Beremendről dél felé indulunk, a község végét jelző táblától 1km-re már a Horvát határt lépjük át. Ezt az országrészt még a Horvátok is Baranyának hívják, ami tisztán jelzi valamikori hovatartozását. Hosszú kilométereken keresztül vannak kiírva magyarul is a falvak nevei, és nevükhöz hűen beszélik is a Magyart ezeken a településeken. Nem kell megijedni, ha véletlen be szeretnétek menni a helyi pékségbe egy kis burekot enni, mert valószínű, hogy magyarul is beszélnek. Gyönyörű természeti kincsekben gazdag vidéken járunk, amit a Horvátok és Magyarok szépen rendben is tartanak. Érdemes egy nagyobb kört leírni Beremend-Batina-Mirkovac-Kopac-Osiek-Ceminac-Belimanastir-Beremend útvonalon. (Kb. 150km), de így is írhatnám Beremend, Kiskőszeg, Kopács, Eszék, Laskafalu, Pélmonostor, Beremend. Ugyan arról az útvonalról beszélünk. Batina, magyarnevén Kiskőszeg a Duna partján fekszik idilli szép zöld környezetben, amit a helyi lakosok ki is használnak, és védenek, hogy a horgászni, túrázni, és pihenni vágyó turisták náluk töltsék a szabadidejüket. Zöld sziget néven terül el a falu határában Batina turisztikai központja, egy sziget, melyre csak egy úton lehet bejutni a töltésen keresztül. Az üdülők és hétvégi házak tökéletesen illeszkednek a Dunapart látképébe. Batina fölé magasodik egy gigantikus méretű II. világháborús emlékmű, ami egész évben látogatható. Az emlékműtől fantasztikus kilátás nyílik a Dunára, Batinára, és Szerbiára, mivel a batinai híd köti össze a Horvát és Szerb Dunapartot.

Kedves motoros barátaim! Szeretném felhívni a figyelmeteket, a Horvát utak csalóka minőségére. Eléggé bizalomgerjesztő az utak kátyúmentessége, hiszen ha Horvátországban motoroztok, az első dolog, ami feltűnik, hogy igen kevés kátyú van az utakon, viszont esőzésekkor közel van az út felszínének az állaga a jégéhez, és ez szárazon sem sokat javul, úgyhogy mindenkit kérek arra, hogy csak kontroláltan gyakorolja az erőcsúszásokat. Batináról Osiek felé indulva, szépen művelt szántók és egyéb mezőgazdasági területek között utazunk. Ha Csúza központjában lefordulunk Mirkovac felé öt kilométer múlva egy mezőgazdasági repteret találunk, amit az év nagy részében nem használnak. 600 méter hosszú 40 méter széles, igen fogós, aszfaltozott pálya. Több stuntbemutató, és a közeli eszéki motorosok gyorsulási versenyeinek helyszíne. Ha tehetitek és van bennetek ambíció az ilyen motorgyilkos trükkök gyakorlására akkor ez a tökéletes helyszín. Mi szívesen kijárunk ide, egy pörkölt főzés alatt meg lehet tanulni kerekezni, stopizni vagy gumit égetni lábletétel nélkül!

Ha az adrenalin szintünk már rendben van innen Kopácsot érintjük, ami épp az ellentéte ennek a motoros sportnak. Nyugalom, erdők, mezők, vizek, hajókirándulás, madárvilág, állatvilág. A Duna-Dráva találkozásánál kialakult egy ma már szigorúan védett természetvédelmi háromszög, mely teljesen elvarázsolja az embert a burjánzó élővilágával. Egész napos látnivalókkal kápráztat el a Kopácsi Rét. Ha ősszel látogatsz el e vidékre, akkor nagy eséllyel belecsöppenhetsz a kopácsi Halásznapok rendezvénysorozatba, ahol a kulináris élvezeteknek hódolnak az ide látogatók, a helyi kultúra bemutatásán keresztül.

Kopácsot magunk mögött hagyva Eszéket vesszük célba. Osiek egy Horvátországi egyetemi város. Pécstől kisebb területű, de hasonló hangulatú, szép belvárossal, eszméletlen finom fagyikkal, és a kiépített Drávapartal bírja pihenésre a megfáradt utazót.

Belimanastir érintésével érkezünk vissza Magyarországra, hogy elmondhassuk „szép ez a Magyar föld”.

 

            Horgászat: Tudvalevő, hogy a horgászat ás a motorozás nincsenek szoros barátságba, de most még is összefüggésbe hozható a két dolog. Beremend környékén számtalan szebbnél szebb Állami, és magán horgászvíz található. A Dunán és a Dráván kívül rengeteg horgásztó is igénybe vehető a csendes őrültek részére. Beremendhez legközelebb lévő horgásztó a Kistapolcai tó. Mellette a cementgyár saját tava, amit csak tagok, illetve oportőrjeggyel rendelkező külsősök horgászhatják. A közelben található a Boros nevezetű állóvíz, ami a Dráva vizéből táplálkozik. A Recske, Matty, Hótedra, Kovácshida, Márok, Kacsa-tó, Szalánta, Szőkéd, Bisse, és a pécsi tavak felkeresése és megismerése, még horgászat nélkül is maradandó élményt nyújt. Néhány tavat és a Duna, Dráva egy részét, csak enduróval, vagy gyalog lehet megközelíteni.

 

Sétahajózás a Dráván: A csodálatos Dráva folyón, a Duna-Dráva Nemzeti Park területén indulnak hajókirándulások. A "SZIRÉN" 45-fős sétahajó fedélzetéről tekinthető meg az érintetlen Dráva-vidék, a madár és állatvilág.

A sétahajózási idény minden évben április 1-től november 30-ig tart.

 

Lovaglás: Mattyon a Lantos tanyán van lehetőség egy kis pacizásra, már akit nem elégít ki a saját motorjának teljesítménye, vagy nálunk bérelt simson 4 lóereje. A tanyát minden féle képpen ajánlatos felkeresni, mert fantasztikus étterme van és rengeteg kis állatot lehet megnézni megsimogatni.

 

Túravezetéssel, motorozással, crossozással, főzéssel, szalonnasütéssel, horgásztatással, programszervezéssel, programok ajánlásával, szálláslehetőséggel, természetjárással, kerékpár és motorbérléssel kapcsolatban segítenek a Beremendi Motorosok.

 

www.beremendi-motorosok.sokoldal.hu

 

ipbilly@freemail.hu

 

Tel: 20/9841-739 vagy 30/3855-099

.

 www.beremendi-motorosok.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!